Претендентът за световната титла по шахмат Владимир Крамник, е крайно мотивиран за спечели започващия на 14 октомври двубой срещу индиеца Вишванатан Ананд, който спечели титлата през миналата година

Световният шампион ще бъде определен след 12 партии в германския град Бон, като наградният фонд е 1,5 милиона евро, а руснакът обеща да не прехвърча съмнително тоалетната доста често.

„Този мач е най-важният в кариерата ми досега. Искам да върна световната титла в Русия”, заяви 33-годишният Крамник.

„В историята на шахмата от повече от 120 години има много големи, незабравими двубои. Смятам, че нашият двубой в Бон ще попадне в тази категория”, добави руснакът.


Крамник спечели световната титла за първи път след победа над Веселин Топалов в Елиста през 2006 година, като двубоят остана в историята като „тоалетната война”, когато руснакът често тичаше до WC-то, където по-късно бе намерен мрежови кабел за компютър.

„С Ананд не искаме този сценарий да се повтаря. Мисля, че победителят ще се реши само на шахматната дъска. И двамата се готвихме дълго и усърдно за този мач. Основната ни задача ще бъде да покажем добър шахмат”, каза още Владимир Крамник.