„Все повече хора разбират необходимостта да приобщим младите към спорта. И затова съм оптимист, въпреки че реформа в спорта се прави много бавно, след като дълги години сме вървели по грешен път“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на откриването на „Европейската седмица на спорта“ в Бургас в първия учебен ден.

Инициативата за популяризиране на активния начин на живот е на Европейската комисия, а организатор за България е Министерството на младежта и спорта. Община Бургас е партньор на инициативата #BeActive, която се провежда между 10 и 17 септември в 10 града в България. На спортния празник в Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" присъстваха кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета д-р Лорис Мануелян и известни спортисти.

„Държавата няма да успее да се справи сама с процеса на привличане на децата и подрастващите към спорта, ако в него не участват родителите и учителите. Всички трябва да работим заедно за това“, каза министър Кралев. „Без да наваксаме това, което е пропуснато във физическото възпитание в училище в последните близо 20 години, няма как да говорим за елитен спорт. Трябва да се обърне повече внимание на спорта сред децата и подрастващите“, добави той.

По думите му се работи за по-добра синхронизация между ММС и МОН и за увеличаване на извънкласните форми на спортни занимания. Красен Кралев отбеляза, че обездвижването на младите е проблем за цялата Европа, всички страни-членки отчитат липсата на физическа активност и правят всичко възможно да приобщят подрастващите към спорта. Това е и основната идея на инициативи като Европейската седмица на спорта – да популяризират масовия спорт.

Като част от спортния празник за малки и големи в Бургас на футболното игрище открит урок с деца изнесе легендата Златко Янков - бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Бившите национали по баскетбол Димо Костов и Жанета Жельова-Костова направиха открита тренировка с ученици от професионалната гимназия. Открит урок изнесе и волейболистът Мартин Пенев - вицешампион на страната и носител на Купата на България за тази година с отбора на "Нефтохимик 2010" , а надежди на бургаския бокс, сред които и европейският шампион за юноши от тази година Иван Атанасов демонстрираха ефектни  спаринги. 
  

Участие в празника взеха  и възпитаниците от сдружение "Социален център Бургас" за хора с увреждания и спортен клуб "Параспорт", на които Красен Кралев отдели специално внимание. 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев не пропусна да благодари на Община Бургас за доброто сътрудничество при изграждането на спортна зала "Арена Бургас", чийто строеж посети заедно с кмета на морския град Димитър Николов. „Арена Бургас“ ще бъде уникално за България съоръжение, което ще отговаря на всички изисквания на IAAF за провеждане на лекоатлетически състезания на закрито.

По-късно през деня министър Красен Кралев присъства на откриването на националните спортни състезания „Воля за спорт“ в зала „Никола Станчев“ в Бургас. Националната кампания „Воля за спорт“  за хора в неравностойно положение се организира за втора поредна година от Балканска Медийна Асоциация - БИМА и Държавната агенция за хората с увреждания, с помощта на Съюза на инвалидите, Съюза на глухите, Съюза на слепите, Съюза на диабетиците и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и премиера Бойко Борисов. В спортна зала "Никола Станчев" хората с увреждания проведоха демонстрационни мачове по баскетбол, тенис на маса, бадминтон и шах. 

„Спортът трябва да е достъпен за всички“, заяви на откриването министър Кралев. Той акцентира върху новата философия на политиката за хора с увреждания в Министерството на младежта и спорта, а  именно насочването на средства към масовия спорт за хора с увреждания. „През настоящата година бюджета, който отделяме за спорт за хора в неравностойно положение е завишен с около 15%, а проектите са за над 1,5 млн. лв. Много от федерациите, които до сега не са получавали финансиране,  получиха подкрепа за своята дейност при работа с хора в неравностойно положение“, добави министърът.

През 2016 г. ММС отпусна средства в размер на 100 000 лв. за закупуване на инвалидни колички за баскетбол, като един от отборите, които получиха нови колички, беше бургаския „Джавелин“. Финансиране през тази година за работа с хора с увреждания получават и федерацията по канадска борба, федерацията по гребане и федерацията по конен спорт