Министърът на младежта и спорта Красен Кралев прие посланика на Малта у нас Н. Пр. г-н Лино Бианко. В разговора министър Кралев потърси съдействие от дипломата, България да бъде подкрепена за лицензирането на Допинговата ни лаборатория. Тя бе създадена при предишното правителство на ГЕРБ, като за целта тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева. Акредитацията обаче все още не е факт заради неуредици, които настоящото управление има амбиции да отстрани бързо.

Красен Кралев се обърна към Н. Пр. г-н Лино Бианко, тъй като малтийският му колега Крис Агиус е един от тримата представители на страните от ЕС в учредителния борд на Световната антидопингова агенция. Посланикът се ангажира да съдейства за среща между двамата министри през януари или началото на февруари догодина, на която този въпрос да бъде поставен.

Спортният министър и посланикът на Малта у нас обсъдиха традиционно силните връзки в областта на младежта и спорта и възможността за обмяна на опит и методики между двете страни. На срещата бе подчертан фактът, че в Малта работят по договор с местни, национални и клубни отбори доста български футболисти и треньори.

Красен Кралев

източник: ПРЕСЦЕНТЪР – ММС

„Нашето правителство гледа на спорта не просто като на спорт, а като средство за възпитание и култура, изграждане на личността. Спортуването е и много добър метод за контрол на агресивното поведение при децата“, подчерта Н. Пр. г-н Лино Бианко.

„Безспорно усилията трябва да са насочени към мотивиране на децата към физическа активност като алтернатива на седенето пред компютрите и гледането на телевизия по цял ден”, съгласи се Красен Кралев. - Медалите са важни, но здравето на децата е по-важно и затова програмата на нашето министерство предвижда увеличаване на бюджета за развитие на спорта при децата“, посочи министърът.

Красен Кралев отправи покана към малтийските спортисти да се запознаят с чудесните условия и съоръжения, които нашите бази предлагат за предолимпийска подготовка.

Ден по-рано Красен Кралев се срещна и с руския посланик у нас Юрий Исаков, с когото обсъдиха възможността руски предприемачи да инвестират в спортни обекти на територията на България.