Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и именитата наша лекоатлетка Ивет Лалова дадоха днес старта в Пловдив старта на Европейската седмица на спорта. Церемонията се състоя на Гребния канал в града. Министър Кралев заяви, че до две седмици в пленарна зала на Народното събрание влиза на второ четене Закона за спорта, в който една от основните точки е треньорите да влязат в училищата, за да може децата да бъдат привлечени към спорта.

"Докато не влезем в училищата, нищо няма да се промени. Проблемът с обездвижването е много сериозен. Само 8 % от децата спортуват. Трябва да ги накараме да се раздвижат. За мнозина от тях компютрите са много интересни - привличат, обсебват, а това води до необратими последици. Децата с гръбначни изкривявания са над 61 %", каза спортният министър.

Той благодари на известните български спортисти, че стават лица на кампанията за Европейска столица на спорта. Предстои също така да бъдат саниране спортните училище в Бургас, Варна, Русе и София. Вече са санирани спортните училища в Плевен и Пловдив, като с второто е имало проблеми , но ще бъдат решени. "Трябва да направим всичко възможно да привлечем повече деца за спорта", каза Ивет Лалова. Министър Кралев добави още, че предстои да бъде взето решение за отпускане на финансова помощ за модернизация на базата на пловдивските футболни клубове Ботев и Локомотив.