Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на младежта в Европейския съюз относно отражението на COVID-19 върху сектор "Младеж". В срещата се включи и европейският комисар с ресор "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел.

"Младите хора и младежките организации успяха да покажат, че проактивността, иновациите и солидарността са част от тяхната ДНК. Те продължиха да изпълняват много от младежките дейности през цифрови комуникационни канали. Младежките центрове и пространства в България подкрепят младите хора като създават и споделят видеоклипове и онлайн съдържание по теми, интересни за тях. Голям брой младежи и младежки организации предприемат доброволчески дейности в подкрепа на хора и групи от хора, които са най-засегнати от пандемията COVID-19", каза министър Кралев.

Красен Кралев даде за пример някои от практиките на младежите, които включват отговаряне на гореща линия за възрастни хора и хора, живеещи сами, както и доставяне на продукти от първа необходимост за тях. Други дейности се фокусират върху предоставянето на безплатни предпазни маски за многократна употреба на хора с увреждания и безплатна храна за хора в нужда. Доброволците имаха ключова роля в подкрепа на болниците и лечебните заведения и в дейността на националните и местните власти. "В тези изпълнени с предизвикателства времена, българското правителство продължи да оказва подкрепа на нашите млади хора и младежки организации. Младите хора в заетостта и младежите предприемачи се възползваха от различни хоризонтални мерки. На учениците и студентите бе осигурена възможност да продължат обучението си онлайн", посочи министърът на младежта и спорта.

Той добави, че българското правителство гарантира, че всички бюджети и плащания са запазени, въпреки отмяната на различни дейности. Освен това са удължени периодите за изпълнение на националните младежки проекти.

"Към момента България е в процес на постепенно смекчаване на анти-пандемичните мерки. Успешно ограничихме разпространението на вируса. Днес младите хора отново практикуват редица спортове, посещават музеи, художествени галерии и библиотеки", каза още Красен Кралев. Той смята, че е необходимо да се мобилизират всички съответни програми и схеми на ЕС за справяне с последиците за младите хора и младежките организации.

"България призовава Европейската комисия да осигури достатъчно гъвкавост при изпълнението на програмите на ЕС,включително чрез преразпределение на средства между различни дейности. Младежкият сектор трябва да може да се възползва напълно от всички възможности", посочи още министър Кралев