Ковачевци дари единствената ни олимпийска шампионка от "Пекин 2008" Румяна Нейкова с декар земя, съобщи сайтът на българската федерация по гребане www.rowingbulgaria.org.

Парцелът е на стойност 20 000 евро и се намира в центъра на селото. Най-успешната наша гребкиня, която в кариерата си има две световни и европейска титла, получава имота за изключителните си спортни постижения.

Преди време самата Нейкова казва, че 20 г. от живота й са минали на гребната база "Пчелина" в Ковачевци.

Преди това тя бе удостоена със званието Почетен гражданин.

Шампионката пропусна церемонията, тъй като използва единствената свободна седмица за почивка.

"Имахме три разговора с община Ковачевци и на три пъти помолихме да отложат тържеството за пети септември - уточни личният треньор и съпруг на шампионката Свилен Нейков. - Те отказаха и въпреки нашето отсъствие решиха да направят церемонията. Искахме да използваме единствената свободна седмица за отдих, след това започва подготовката ни за европейското в Атина."

Шамионатът е от 19 септември, а Нейкова ще гребе в двойка скул заедно с младата Кристина Бончева.

Председателя на БФ Гребане Светла Оцетова заяви, че във федерацията официална покана за церемонията в Ковачевци не е получавана.

"Знаех за награждаването само от вестниците", обяви Оцетова.

Сред гостите на община Ковачевци бе председателят на ДАМС Весела Лечева. Тя увери, че държавата ще търси средства за обновяване на гребната база "Пчелина". Ще са необходими 1,5 млн. лв.