Калоян Махлянов-Котоошу стигна до финала на демонстративен турнир в Токио, който се провежда по традиция в началото на февруари в двореца на сумото "Кокугикан".

В заключителната среща за трофея, пред 8 840 зрители Българският Гъливер отстъпи пред японеца Гоейдо, който в полуфиналите пребори йокодзуна Хакухо. В същото време стана ясна и датата, на която Асашорю ще скъса официално със сумото. Подалият оставка заради пиянски изцепки монголец ще прекрати кариерата си на тържествена церемония на трети октомври.

По всяка вероятност асистенти на Синия дракон по време на ритуала "дохьо-ири" ще бъдат сънародниците му Хакухо и Харумафуджи. В момента Асашорю почива на Хаваите, а на 14 март, денят на откриването на супертурнира в Осака, монголецът ще присъства в Двореца на физкултурата и спорта, но само като зрител. БГНЕС припомня, че 25-кратният носител на Купата на Императора Асашорю бе принуден да прекрати кариерата си, след като се забърка в сериозен инцидент.

На 16 януари, когато се провеждаше турнира "Хацу башьо", в състояние на силно алкохолно опиянение той преби свой приятел, който се опита да прикрие сумиста, но благодарение на медиите случилото се стана обществено достояние. В деня, в който се очакваше да бъде уволнен от босовете на древния японски спорт, Асашорю предпочете сам да подаде оставка, за да запази доброто си име.