Калоян Махлянов-Котоошу записа красива победа в първия си мач за 2011 година, като пребори един от най-неудобните си съперници Аминишики на старта на супертурнира Хацу башьо в токийския дворец Кокугикан.

Българският Гъливер избута фронтално от дохьото 32-годишния японец с хватката ошидаши. Така Калоян си върна на Аминишики за пораженията от този сумист на последните турнири през септември и ноември миналата година, но остава с отрицателен баланс срещу него - 11 победи срещу 15 загуби.

Хакухо стартира надпреварата с очаквана победа срещу Какурю, който няма успех в кариерата си срещу Белия феникс. Утре монголския йокодзуна играе с Тойоношима.

В един от най-атрактивните сблъсъци на първия ден най-тежкия сумист в професионалната дивизия макуучи - 198-килограмовият грузинец Гагамару тръшна с йоритаоши Такекадзе, който е висок 170 сантиметра и е 50 кг. по-лек от противника си.

Одзеки Харумафуджи, който е в положение кадобан и трябва да завърши с положителен баланс, за да запази второто в йерархията най-високо звание, пребори Точиношин с йорикири.

Във втори кръг на Хацу башьо борецът от село Джулюница ще има за съперник Точиодзан. От девет срещи помежду им Котоошу е тръшвал 6 пъти този японец.

В сравнение с миналия турнир във Фукуока през ноември Калоян Махлянов е наддал 3 кг. и вече тежи 158. Маратонът на сумистите в двореца Кокугикан ще продължи до 23-и януари.