Калоян Махлянов-Котоошу е поставен непосредствено зад двамата йокодзуна Асашорю и Хакухо в рейтинг листа за последния за сезона класически турнир по сумо, който ще се проведе във Фукуока.

Българският Гъливер приключи с баланс от 9 победи и 6 загуби на есенния супертурнир в Токио, а сега ще направи нов опит да се пребори за втора в кариерата си Купа на Императора.

37-годишният Кайо пък ще участва за рекордния 98-и път в състезание от елитната дивизия макуучи. 170-килограмовият Великан ще подобри постижението на Такамияма от 97 старта, датиращо от 1984 година.

В същото време 33-годишният Чийотайкай ще подобри своя антирекорд. Той е поставен за 14 път в кадобан - положение, задължаващо сумиста с ранг одзеки да завърши с положителен баланс.

От Япония дойде и друга добра новина за България. Даниел Иванов-Аоияма ще се състезава във Фукуока в по-горната пета професионална дивизия. 23-годишният българин, чието прозвище означава Синя гора, спечели през септември безапелационно турнира в Токио в началната шеста дивизия, въпреки че в хода на състезанието получи травма в десния лакът.