Калоян Махлянов-Котоошу записа изключително ценна победа, която съхрани шансовете му за спечелване на втора в неговата кариера Купа на Императора, след като Хакухо изненадващо претърпя първа загуба.

В двубой от 11-и кръг на супертурнира "Хацу башьо" в токийския дворец "Кокугикан", българският "одзеки" победи монголския сумист със същия ранг Харумафуджи, избутвайки го от дохьото с най-разпространената хватка "йорикири".

Така Калоян взе частичен реванш от Харумафуджи за пораженията него в последните им срещи през юли и септември миналата година. В последната среща за днешния ден Кисеносато поднесе най-голямата изненада на турнира досега, побеждавайки Великия шампион Хакухо с "ошидаши".

Така интригата за Купата на Императора се завърна с пълна сила, а Кисеносато заслужи нова "златна звезда", която ще получи за победа над йокодзуна за четвърти път в своята кариера. Кисеносато надви Белия феникс и на предния турнир във Фукуока, а с днешния си грандиозен успех оправда доверието на специалистите, които го сочат за "новия Таканохана".

Известният с прозвището "Редкия талант" 24-годишен японец преди последните си две победи срещу Хакухо имаше 11 поредни поражения от него. След днешния 11-и кръг Котоошю е втори в класирането с 9 победи и 2 загуби, като със същия баланс са Окиноуми и Точинонада. Хакухо остава начело в таблицата с 10 успеха ио едно поражение, а утре в 12-ия ден излиза на дохьото срещу сънародника си Харумафуджи.

Съперник на Калоян в четвъртък ще бъде Какурю, който се представя сравнително непостоянно на "Хацу башьо" и в момента е с 6 победи и 5 загуби. Мачовете между монголеца и Котоошу обаче, винаги са били много оспорвани и Какурю спечели последния от тях през ноември