Калоян Махлянов-Котоошу запази шансовете си за титлата на есенния супертурнир по сумо „Аки башьо”, след като постигна важна победа срещу опитния Кайо в десетия ден от маратона в Токио.
Калоян приложи успешно раменно хвърляне „уватенаге” на Великана и продължава с актив от девет победи и една загуба. Положението на 38-годишния Кайо обаче не е розово. Ветеранът е с пет победи и пет загуби, а трябва задължително да завърши с положителен баланс, за да запази ранга си „одзеки” и да продължи своята професионална кариера.

Хакухо не допусна изненада и след победа над Точиодзан продължава без поражение в турнира. Утре съперник на Калоян ще бъде монголеца Хакуба, който със своите 124 килограма се явява най-лекия сумист в елитната дивизия „макуучи”. В единствените помежду им две схватки, които се състояха тази година, Калоян и Хакуба си размениха по една победа.

В трета дивизия „макушита” българинът Даниел Иванов-Аоияма фиксира предсрочно „катикоши” (преобладаващи победи), след като пребори днешния си противник с „йорикири” и има 4 победи и една загуба в актива си.