Калоян Махлянов - Котоошу претърпя втора загуба на големия летен турнир по сумо в Нагоя. Българският одзеки бе повален от прекия си противник за втора Купа на императора Хакухо в схватка от 13-ия ден на надпреварата.

Така Котоошу вече е с актив от 11 победи и 2 поражения, лидер е Хакухо с 12 на 1. Асашорю взе 10-и успех, като се наложи над Харумафуджи, а също с неговия актив 10-3 е Аминишики след победа над Котомицуки.

Утре в Нагоя гигантът ни от село Джулюница се изправя срещу йокозуна Асашорю, а в неделя срещу поваления от него днес Харумафуджи. Хакухо обаче може да претърпи поражение от Харумафуджи или Асашорю и по този начин да се стигне до допълнителна схватка в неделя, която да определи носителя на трофея.

След турнира Котоошу се прибира в България с годеницата си Асако, за да получи от Президента Георги Първанов орден Стара планина първа степен.

Също в Нагоя вторият българин в професионалното сумо Даниел Иванов – Аояма се представи отлично, като в квалификациите взе 4 победи от 4 схватки срещу двама монголци и двама японци на по 18 години и така получи правото на следващия турнир в Токио през септември да се бори за влизане във втора дивизия джомакучи в седем срещи.