След дълги разговори и размишления със своя наставник, Калоян Махлянов-Котоошу днес взе решение да приключи предсрочно участието си в супертурнира "Нацу башьо", провеждащ се в токийския храм на сумото "Кокугикан".

Причина за оттеглянето на българския одзеки е сериозна травма в дясното коляно, която мъчеше нашия борец от самото начало на съревнованието. Той направи всичко възможно да опонира на съперниците си, но претърпя 7 поражения и записа само три победи. Тъй като няма почти никакъв шанс да фиксира положителен баланс, Калоян е предпочел да се оттегли. Днес той трябваше да излезе срещу Кисеносато, който обаче ще получи бяла точка без борба. На съдийската комисия пък ще се наложи да преразгледа предварителното разписание на схватките до края на турнира. Трябва да се решава кой, вместо Котоошю, ще опонира на Хакухо, Кайо, Харумафуджи и Баруто в последните дни на "Нацу башьо".

БГНЕС припомня, че провеждащия се след четиримесечна пауза супертурнир е с много особен статут. Неговата основна задача е да се провери техническото майсторство на сумистите преди юлския супертурнир. Като жест на покаяние за скандала, свързан с договорени схватки, сумистите няма да получат нито една от обичайните външни награди, като Купа на Императора и хонорари от спонсори. Пораженията и победите обаче, влизат в официалните статистически показатели. Както обикновено, победителят ще получи шампионско звание от Асоциацията по сумо, ще бъдат връчени и поощрителни премии за техническо майсторство и други. Също така входът в двореца с капацитет 11 000 зрители "Кокугикан" е безплатен, с изключение на 300 места, запазени за почетни гости и спонсори. След като не успя да избегне "макекоши" (преобладаващи поражения в турнира), Калоян ще трябва да защитава ранга си на следващия супертурнир.

Контузията на Българския Гъливер е хронична и засега не се знае какви ще бъдат последствията от нея за кариерата на първия европейски одзеки. Точно преди година, през май 2010, Калоян получи остри болки в същото дясно коляно. Изследванията показаха, че той има частично разкъсване на менискус. Въпреки болките, Котоошю излезе на дохьото срещу Великия шампион Хакухо и му опонира достойно в схватка, определена като най-красива в целия турнир. В самия й край обаче, Калоян при падането нарани фатално десния си крак. Той претърпя артроскопия в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май.