Най-успелите български сумисти през последните години Калоян Махлянов и Петър Стоянов си поделиха първото място в годишната ранглиста на Българската федерация по сумо.

Носителят на Купата на Императора и носителят на Купата на Титаните съответно Котоошу и Вожда са №1 за 2008 година, а в тройката влиза и 18-годишната Анна Методиева.

Лично НП Цунехаро Такеда – посланик на Япония у нас връчи на Стоянов грамота, купа и 1-метрова бутилка шампанско. Капитанът и мениджър на националния ни отбор печели отличието за 7 път, след като миналата година извоюва 10 медала.

Родните сумисти спечелиха 23 отличия през 2008 година и ги прибавиха към богатата колекция на централата – 94 от световни и европейски първенства и 180 от международни турнири за 15 години.

Анна получи освен купа и грамота още голям плюшен розов мечок и розов балон с послание. На церемонията не присъстваха Котоошу, който е в Япония и четвъртият в подреждането Стилиян Георгиев, който е в Атланта при новородената си дъщеричка. Бате Енчо пък се бе преобразил на японски сумо гигант в мек костюм, с който се разходи сред присъстващите на награждаването на най-добрите. 

По време на предстоящото посещение на Георги Първанов в Япония, Калоян Махлянов ще бъде до него и в качеството си на гид. По-късно през годината Котоошу очаква и най-добрите ни национали. С помощта на гиганта от село Джулюница и Петър Стоянов, представителните ни сумисти ще има два едномесечни лагера в Страната на изгряващото слънце преди Европейското и Световно първенство.

Топ 10 на българските сумисти за 2008-а година:

1. Петър Стоянов

1. Калоян Махлянов-Котоошу

3. Анна Методиева

4. Стилиян Георгиев

5. Даниел Колев

6. Габриела Василева

7. Тодор Джуров

7. Христо Христов

9. Даниел Иванов

10. Галина Иванова