„За мен спирането на всички руски атлети от Олимпиадата в Рио е политическо решение”, коментира президентът на БОК Стефка Костадинова по повод скандала с руснаците.

„Аз съм тотално шокирана от решението за руските атлети. Мисля си, че спортистите, които не са хванати със забранени вещества, но им е отнето правото на участие трябва да търсят правата си в КАС и Лозана. Не може да се наказват всички под общ знаменател. Поздравявам МОК, че разреши Русия да участва в Рио де Жанейро, защото без нея няма да е същото. Защо за мен хора, които не са хванати със забранени вещества и са спирани, това е политическо решение”, заяви още Костадинова.

Тя коментира и това, че, за да е успешен българския спорт трябва да се върнат спортните специалисти в България.

„Не само сега голяма роля в спорта играят парите. Големите спортисти винаги са взимали много пари, заради рекламни договори, спонсори, така че големият си е голям. Аз обаче мисля, че повече трябва да се инвестира в по-малките, в клубовете и в треньорите. Всички знаем, че не сме много добре откъм инфраструктура, но това, което най-много липсва на българския спорт са спортните специалисти. Те са разковничето, за да станеш голям спортист. Много от тези специалисти, които са хората, които правят големите шампиони заминаха навън и направиха олимпийски и световни шампиони, така че трябва по някакъв начин да си ги върнем обратно. А най-доброто, което можем да направим, за да ги върнем е да ги стимулираме с добро заплащане. Има много деца и таланти, но просто няма кой да ги открие. Трябва този специалист, който да влезе в едно училище и да каже този става за футбол, този за волейбол, този за лека атлетика, както беше по мое време. И часовете по физическо трябва да се водят от треньори, а не от хора, които нищо не разбират от спорт”, каза Стефка Костадинова.

По повод предстоящата Олимпиада и очакванията към родните ни спортисти председателят на БОК заяви: „Почти целият ми смислен живот е минал в спорта. Борила съм се, побеждавала съм, но винаги най-тревожно съм се чувствала, когато съм отивала на голямо състезание и хората са очаквали от мен чудеса. Затова нека съхраним атлетите ни, всички, които са покрили норматив имат шанс за медал и добро класиране. Естествено, че очакваме медали от борбата, художествената гимнастика, бокса и леката атлетика, както и всички, които отиват там. Да не забравяме, че Цвети Пиронкова е пловдивчанка и имаше много тежък период с недобро класиране. Тя обаче излетя като ракета и мисля, че в Рио ще се случат хубави неща”. Световната рекордьорка, която това лято ще направи 20 години от олимпийската си титла, каза за какво най-много съжалява в професионалната си кариера: ”Единственото, за което съжалявам, когато взех олимпийската титла беше, че моята опонентка не скочи 205 см, защото тогава аз щях да скоча 210 см”. /БГНЕС