Председателят на БОК Стефка Костадинова получи поредното международно признание. Световната рекордьорка в скока на височина бе избрана за първи вицепрезидент на Световната асоциация на спортистите–олимпийци, съобщиха от родната олимпийска централа.

На ІV Генерална асамблея в Лозана участваха представители на 112 страни, които спонтанно аплодираха избора на първата дама на родния спорт. Гласът си за олимпийската шампионка дадоха 79 делегати. За президент на асоциацията бе избран Дик Фозбъри (САЩ) - олимпийски шампион в скока на височина от игрите "Мексико '68". Кандидати за Изпълкома бяха над 30 именити спортисти, но само 9 намериха място в престижната управа. За втори вицепрезидент бе избрана канадката Шармен Круг - сребърна медалистка от игрите "Лос Анджелис 84" в бягането 4 по 400 м.

В борда влязоха още двама олимпийски шампиони в плуването - Сузуки Дайчи (Япония), носител на титлата от "Сеул 88" и Кирен Пъркинс (Австралия) - двоен златен медалист и сребърен от "Сидни 2000". Форумът в Лозана бе открит от президента на МОК - Жак Рох, който впоследствие на официалната вечеря лично поздрави Костадинова за избора.

Белгиецът не крие симпатиите си към най-популярната българка в спорта като й предрича забележима кариера и в олимпийското движение. На асамблеята в Лозана присъстваха също генералния секретар на БОК Белчо Горанов и единствената българска спортистка с пълен комплект медали от една олимпиада - Ваня Гешева. Именитата ни състезателка в каяка представлява Българската асоциация на спортистите-олимпийци.