Последният за годината класически турнир по сумо започна много неприятно за българския сумист Калоян Махлянов-Котоошю, който отстъпи пред японеца Шоходзан в първи кръг.

Борецът от село Джулюница е в положение "кадобан" и трябва да завърши с положителен баланс, за да запази званието си "одзеки". Той обаче допусна поражение още на старта, след като позволи на дребничкия японец Шоходзан да му приложи хвърляне от рамо без захват "сукуинаге".

Другият ни сумист Даниел Иванов-Аоияма започна успешно участието си на "Кюшю башьо" в Международния център в град Фукуока. "Синята гора" игра с ранг "комусуби" на предния турнир, но се представи неубедително и сега е пети "маегашира" на Изтока. В двубоя си от първи кръг той успя да пребори Масунояма, изваждайки го от равновесие с рядко използваната техника "сокубиотоши".

Двамата сумисти с ранг "йокодзуна" нямаха проблеми в първия ден и Хакухо победи Аминишики, а Харумафуджи се справи със съпротивата на Хомашо.

Още двама "одзеки" ги сполетя съдбата на Котоошю. Какурю бе повален от Гоейдо, а Котошогику, който също е в "кадобан", загуби от Точиодзан.

Утре Българският Гъливер ще мери сили с Мьогирю (3-0 в досегашните им срещи), а Даниел с Такаясу (1-0).