Тежък удар понесе великотърновският спорт и българският хандбал – COVID-19 отне живота на голямата треньорка Йонка Генчева, която почина тази сутрин в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ след тежко боледуване. Един ден, преди да навърши 68 години, информира Sport-vt.com.

Йонка Генчева бе най-успешният треньор в историята на великотърновския хандбал – 43 шампионски титли на България като треньор с подрастващите и жените на “Етър-64”. С представителния отбор има спечелени 10 титли и 13 Купи на България. Целия си живот тя отдаде на спорта – първо шампион на страната по волейбол, създавала е и шампиони по баскетбол, състезателка по хандбал. На 25 години слага край на състезателната си кариера и поема първо девойките старша възраст на „Етър-64“, а от 1999 г. вече е начело на женския отбор. Следват титла след титла във всички възрасти… Йонка Генчева е избирана за Треньор № 1 на Велико Търново, носител е на Наградата “Велико Търново”.

Обожаваше да работи с подрастващи, в последните години показваше първите стъпки на хандбала и на децата от СУ „Емилиян Станев“, докато продължаваше да води първия отбор на „Етър-64“. Последните й отличия т.г. бяха Купата на България и вицешампионска титла с „Етър-64“.

Екипът на Gong.bg изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Йонка Генчева.