Коронавирус в националния отбор на Бълргария по хандбал за мъже отложи европейските квалификации срещу Латвия през този месец, съобщи за БТА президентът на БФХандбал Росен Добрев.

Десет души - осем състезатели и двама от спортно-техническия щаб на тима, са заразени с Ковид-19.

България трябваше да гостува на 6 януари във Валмиера, а три дни по-късно да приеме Латвия в реванш в ДКС във Варна в решителните срещи за класиране за основната фаза на пресявките за Мондиал 2024 в Германия.

"Нямахме избор. Десет души от нашия отбор - осем играчи и двама от щаба, са заразени с коронавирус. Трябваше да пътуваме утре и в четвъртък да играем първия мач, но това няма как да стане. Отборът е на лагер от 26-и декември. Бяхме взели всички необходими мерки, спазвахме стриктно здравните протоколи. Никой не може да каже откъде дойде този ковид. Беше стрес за играчите, защото някои от тях не се бяха сблъсквали с тази болест. Повикахме състезатели от разширения състав, на които искам да благодаря, че се отзоваха в тези условия. В последните дни всеки ден правехме тестове и всеки ден броят на инфектираните се увеличаваше. Рискът да пътуваме за Латвия и да няма мач беше много голям. Поради тази причина информирахме Европейската хандбална федерация, че искаме отлагане на мачовете и днес оттам одобриха искането ни. За съжаление това е огромен финансов разход за нас - лагер, самолетни билети, договорени реклами и телевизионни права, но здравето е най-важно. Няма определени нови дати, но предполагам, че срещите ще се изиграят през март или април", каза Добрев.