Алберто Контадор (Испания) запази лидерската си позиция след предпоследния 20-и етап от колоездачната Обиколка на Испания, който беше и последният планински в състезанието. Етапът, който беше с дължина 170.7 км от Ла Файсанера до Бола дел Мундо, беше спечелен от руснака Денис Менчов, а претендентите на Контадор - Алехандро Валверде и Хоакин Родригес, завършиха преди него.

Самият Контадор приключи на 4 минути и 15 секунди след победителя днес и гледа убедително към втора титла от Вуелтата. Сега лидерът в генералното класиране има общо време 82:14.52 часа и води с 1:16 минути пред Валверде и с 1:37 минути пред

Родригес. Последният етап утре е с дължина 115 километра и е по-скоро тактически, тъй като е в околностите на испанската столица, както и по градските улици.

Контадор, който е шампион от 2008-а година, се бори за своята пета титла от голямо състезание, като освен на домашна сцена има два триумфа в Тур дьо Франс и един път е печелил Джиро д'Италия - през 2008-а година и малко след това и Вуелтата.

„Да, изглежда, че съм спечелил Вуелтата. Но знам, че и утре ще бъде много трудно да държа атаките и да завърша с гордо вдигната глава“, заяви роденият в Мадрид фаворит.

Иначе времето на руснака Менчов днес е 4 часа, 38.48 минути, като на 17 секунди след него приключи Ричи Порт от Австралия, а на 42 секунди завърши Кевин де Веерт от Белгия.