Испанският колоездач Алберто Контадор спечели за трети път в своята кариера най-престижното колоездачно състезание в света "Тур Дьо Франс".

Състезателят на "Астана" успя да увеличи преднината си в генералното класиране пред втория Анди Шлек след днешния предпоследен етап по часовник от Бордо до Пауляк и така на практика си осигури предсрочно крайния триумф в 97-то издание на Обиколката на Франция.

Контадор, който имаше само 6 секунди преднина пред Шлек преди днешния 19-и етап, запази спокойствие, възползва се от грешка на своя основен съперник и увеличи своята преднина на цели 39 секунди.

Олимпийският шампион Фабиан Канчелара от Швейцария, който кара за тима на "Саксобанк", спечели етапа по часовник, изпреварвайки германците Тони Мартин и Берт Грапш.

Канчелара измина разстоянието от 52 километра за 1:00.56 часа, Мартин остана на 17 секунди, а Грапш финишира на минута и 48 секунди от първия. Това бе втори етапен успех за швейцареца в тазгодишното издание на "Тур"-а, след като той триумфира и по време на пролога.

Утрешният, 20-ти и последен етап, е с дължина от 102,5 километра от Лонжюмьо до улиците на Париж.

Контадор печели тазгодишното издание на Обиколката на Франция, Шлек е втори, а Денис Меншов - трети. Най-добрите колоездачи ще се борят в последния ден за зелената фланелка за най-добър спринтьор - титла, която все още не е решена.