Трикратният шампион в "Тур дьо Франс" Алберто Контадор, който бе временно наказан да не се състезава, след като даде положителна допинг проба, заяви, че е ял заразено месо, което е и причината за резултата му на тестовете за забранени вещества.

Международният Колоездачен съюз съобщи по-рано днес, че звездата е временно наказан, след като стана ясно, че Контадор е дал положителна допинг проба за веществото кленбутерол.

Испанецът обаче смята, че тя е резултат от заразена храна. Колоездачният съюз потвърди, че са открили "много малка" концентрация на забранената субстанция и ще направят още "научни изследвания", тъй като лабораторията в Кьолн, която е взела пробата има възможност да направи още по-детайлни изследвания.

"Състезателят, който прекрати сезона си преди да излязат резултатите все пак формално и временно е наказан по наредба на световния антидопинг код. Този случай изисква още научни изследвания преди да бъде взето крайно решение", обявиха от Международният Колоездачен съюз.

Самият Контадор пък сподели: "Това е случай на заразена храна, в който аз бях жертвата".

Той добави, че според него наличието на кленбутерол се дължи на месото, което е ял в деня преди допинг пробата, както и в този след нея. Според Контадор месото идва от Испания, но той не уточни къде точно е купено. 27-годишният колоездач разкри, че от Международния колоездачен съюз са го уведомили за положителната допинг проба на 24 август, а два дни по-късно той е обяснил на медицинския щаб на съюза "как точно се е случило всичко".

"Самият съюз ме увери, че това е случай на заразена храна. Това е истинска грешка, тъжно е, че спорт като този е свързван с такива неща. Мисля, че това ще се разреши, а истината ще излезе наяве. Вече месец и половина минавам през този проблем, не спя. Не бях казал дори на семейството си, за да не страдат и те", каза още разстроеният испанец.