Пламен Константинов може се завърне в Пекин! Това заяви председателят на Националната допинг комисия доцент Камен Плочев. Това може да стане, ако волейболистът бъде открит и му бъде взета проба, която да се изпрати до най-близката лицензирана лаборатория в Европа, която използва така наречения „въглероден метод”.

За целта Българската федерация по волейбол трябва да си организира транспорт, като пробата ще бъде взета от наши допинг ченгета. Според Плочев технологично това може да се случи и за 48 часа, тъй като такава лаборатория има най-близо в Гърция.

На специална пресконференция днес представителите на комисията разясниха случая с Пламен Константинов, българските щангисти и слуховете за допинг в атлетиката.

При направените на 21 юли проби в Правец на Пламен Константинов е открито завишено наличие на ЕПИ-тестостерон в рамките на 4.1 към 1 при допустима граница 4 към 1.

Първоначално членът на комисията Васил Попов обяви цифра от 5.8 към 1, но след справка с лабораторията неговата грешка бе установена. Пробата на Пламен Константинов е обявена за отрицателна заедно с тази на останалите волейболисти. Причината е, че такива нива на тестостерона може да се произвежда и в дадения организъм. За да бъде доказано това трябва да бъдат направени още 3 внезапни проби в рамките на 3 месеца или другият вариант е проба по въглеродния метод, каквото изследване все още не може да се прави в България.

В същото време бе уточнено, че не е получавана проба от Корея и не е изследвана такава. „Ние можем да се самосезираме на база информациите и ще направим проверка дали по някакъв начин такава проба е пристигнала в лабораторията. Дано не е идвала, тъй като това е нарушение”, коментира Камен Плочев. Шефът на комисията обяви, че вече ще се действа с твърда ръка. „Ако дадена федерация не подпомагат комисиите се спира нейното финансиране”, каза още Плочев.

В същото време се разбра, че нашата лаборатория изследва за първи път Пламен Константинов, тъй като той не се състезава в България. Това е и една от причините да няма информация дали регистрираното ниво на тестостерон е нормално за неговия организъм или е постигнато с медикаменти. „Има спортисти, които имат подобни нива на тестостерона и имат необходимите документи, които показват при проверки”, каза д-р Васил Попов.