Над 90 коня на стойност повече от 5 млн. лева пристигат за Световната купа по прескачане на препятствия в Божурище.

Състезанието стартира в петък (30 юни) и ще продължи до неделя (2 юли). Очакват се ездачи от 5 държави – Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия и България.

Големият приз “Бяла Карта”, който е в неделя от 15,30 часа, е квалификация за финалите на Световната купа и ще носи точки за Longines ранкинг листата. Височината на препятствията ще от 140 см до 160 см, като надпреварата ще бъде предавана пряко по БНТ. Наградният фонд в това изпитание е 25 000 евро, а общият е 43 000 евро.

От българските състезатели ще участват Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Светлин Иванов, Андрей Гочев, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Мирослав Илиев и др. 

Бюджетът на Световната купа е 160 000 лева, като от тях 30 000 лв. отпуска Министерството на младежта и спорта. Състезанието се провежда със съдействието на - “Бяла Карта”, “Домейн Бойар”, “Озгьоркой Холдинг”, “Мерцедес-Бенц”, “Пол Шокемюле”,”Калина Екуин”, “Cavalor”, ЦУМ, “EKOTOI”, БОК, Българска федерация по конен спорт и община Божурище. 

България приема Световната купа по прескачане на препятствия за 29-и път, а конната база “Крум Лекарски” е домакин за осма поредна година.