Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че е против бойкот на Олимпийските игри в Пекин поради събитията в Тибет, за да не бъде обиден китайският народ, предаде Франс прес.

Според Райс подобен бойкот би бил безрезултатен. Тя каза, че поведеният от САЩ бойкот на олимпиадата в Москва през 1980 г. е бил неефикасен.

"Когато домакинството на Олимпийските игри бе присъдено на Пекин, всички знаехме, че има известен брой въпроси за уреждане заради естеството на режима" в Китай, изтъкна Райс. По онова време Китай изглеждаше по-отворен за дискусии по теми като Тибет, Тайван и правата на човека, добави тя.

"Олимпийските игри са момент на международно признание за китайския народ. Не бих искала да се направи нещо, което в действителност ще е обидно за народа. Не за режима, а за народа", изтъкна Кондолиза Райс. Администрацията на президента Буш е против бойкот на Олимпийските игри в Пекин, но призова Китай да действа сдържано спрямо размириците в Тибет и да започне диалог с тибетския духовен водач Далай Лама.