Колумбиецът Фернандо Гавирия спечели първия етап от колоездачната Обиколка на Франция. 

Гавирия ще стартира утре с жълтата фланелка в 105-ото издание на Тура, а днес спорният победител Крис Фруум попадна в меле и падна.

Това направи дебютът на Гавирия буквално мечтан, след като взе дистанцията от Ноармутие до Фонтене льо Комте с дистанция 201 километра за млече от 4 часа, 23 минути и 32 секунди. 

Той остави зад себе си словака Петер Саган и германеца Марсел Кител, които му отстъпиха при финалиня спринт. Фруум пък падна пет километра преди финала, но все пак нараняванията му не бяха особено лоши и той стана, за да завърши на 50 секунди от времето на победителя. Падането стана при подреждане на състезатели, които се подготвяха за финален спринт.

Общо 176 състезатели завършиха днешния първи етап, а финалът на едно от трите най-престижни колоездачни обиколки в света е на 29-и юли в Париж.
Наиро Кинтана, на два пъти завършвал втори на това състезание, също беше въвлечен в подобен малък инцидент, подобен на този на Фруум. 

Той падна 3,5 километра преди финала, но също се изправи и си взе велосипеда, за да завърши на повече от минута. Други претенденти за крайната победа като Адам Йейтс (Великобритания) и Ричи Порти от Австралия също не дадоха добри времена заради участия в същите падания.

Първоначално организаторите на състезанието бяха решили да не допускат Фруум, но на 2-и юли четирикратният шампион беше оневинен от Световния колоездачен съюз (ЮСИ), след като в негова допинг-проба бяха открити завишени нива от активното вещество на лекарството за астма "Салбутамол". 33-годишният бритнанец беше хванат на Вуелта Испания през септември миналата година./БТА