Колумбиецът Мигел Анхел Лопес от тима на „Мовистар“ спечели кралския 18-и етап от 76-ото издание на Обиколката на Испания. Лопес измина разстоянието от 162,6 километра от Салас до Алту д'Ел Гамонитейру за 4 часа, 41 минути и 21 секунди.

Колоездачът на "Мовистар" се справи най-добре с изключително тежките атмосферни условия, гъстата мъгла и огромната денивалция, за да стигне до победата на тежката височина Гамонитейру.

Въпреки днешната си победа обаче Лопес не успя да направи скок в генералното класиране и остава трети. Причината за това е силното представяне и на останалите му конкуренти. Носителят на "червеното трико" Примож Роглич (Словения/"Йъмбо-Висма") финишира втори на 14 секунди, а трети на 20 секунди приключи представителят на домакините и съотборник на Лопес Енрик Мас. Другият колумбиец - Еган Бернал от "Инеос", финишира четвърти на 22 секунди.

В общото подреждане преди заключителните три състезателни дни първи е Роглич с аванс от 2:30 минути пред Мас и 2:53 минути пред Лопес. Бернал е пети на 4:43 минути, а само на седем секунди пред него е австралиецът Джак Хейг от "Бахрейн-Викториъс", който днес завърши пети на 58 секунди изоставане.

Днешният етап обаче донесе разместване в класирането при катерачите, където новият лидер е австралиецът Майкъл Сторър от ДСМ с 59 точки. Втори с 54 точки е французинът Ромен Барде (ДСМ), а трети с 48 точки е Роглич.

При спринтьорите "зеленото трико" остава на гърба на холандеца Фабио Якобсен ("Декьонинк-Куик Степ") с 250 точки, пред Роглич със 162.

В петък предстои 19-ият етап, който е с хълмист характер и е с дължина от 191,2 километра от Тапия до Монфорте де Лемос.