Българският колоездачен съюз в лицето на председателя Петър Бончев излезе с официално писмо по повод изявлението на най-добрия ни колоездач Ивайло Габровски по-рано днес. Ето пълния текст на съобщението:

Във връзка с отправени обвинения от страна на Ивайло Габровски към ръководството на Българския колоездачен съюз, че не са изплатени пари за олимпийска подготовка на националните състезатели на България и с оглед обещанието на новото ръководство на БКС за прозрачност при управлението, искаме да ви съобщим, че:

Българският колоездачен съюз е превел средствата по програма „Олимпийска подготовка“ от Министерството на физическото възпитание и спорта на националните състезатели, подписали договор със съюза. Преведената сума е за първото шестмесечие, според транша, получен от спортното министерство. Средствата за другите 6 месеца ще бъдат преведени на състезателите след получаването на втория транш от МФВС. На състезателите са преведени и средства за възстановяване.

Уважаваният от нас Ивайло Габровски беше в разширения състав за олимпийските игри в Лондон до 13 юни 2012 г. На тази дата той трябваше да се яви за изготвяне на биохимичен паспорт и да подпише договор с БКС като национален състезател. Ако го беше сторил, сега и той щеше да е получил средства за олимпийска подготовка и възстановяване. Но твърденията му, че няма пари за подготовка на олимпийците ни са откровена лъжа, която лесно може да бъде доказана с платежните нареждания за преведени суми.

Освен, че покрива задълженията на старото ръководство в размер на над 300 000 лева, новата управа на БКС е предприела и финансови стъпки, които се правят за първи път - във всички състезания, организирани от клубовете и общините, съдийските разходи са поети от БКС, а на държавните първенства разходите за хотели и храна също са за сметка на БКС. Осигурени са и сто велосипеда, които ще бъдат връчени на клубовете.

Въпреки отказа на Ивайло Габровски да участва на олимпиадата, защото не му е дадена писмена гаранция „черно на бяло“ месеци преди олимпийските игри, че той ще взема една от двете ни квоти, го уведомихме, че на 13 юни го очакваме да се яви да подпише договор и да му бъде направен споменатият биохимичен паспорт. Това не се случи. А биохимичният паспорт е задължително изискване на БОК за всеки от кандидатите за олимпиада.

Средствата, получавани от МФВС по програма „Олимпийска подготовка“ не могат да бъдат използвани по друго направление. След като Габровски отказа да е в разширения състав средствата ще бъдат изразходвани по предназначение от състезателите, попаднали в състава, подписали договор с БКС и имащи биохимичен паспорт.

С уважение:

Петър Бончев,

председател на БКС