Българският колоездачен съюз (БКС) настоява за възстановяване на балканските първенства на писта за мъже, младежи и юноши старша възраст, които бяха спрени преди няколко години. Тази идея е била предложена и разисквана обстойно от президента на родната централа Венелин Хубенов и генералния й секретар Цвятко Чолаков по време на редовния конгрес на Европейския колоездачен съюз в полския град Пружков, в който двамата участваха наскоро.

Ръководството на БКС е изпратило по този повод официално писмо до европейската велоцентрала и сега очаква отговор дали е одобрена идеята ни за възстановяване на пистовите балканиади.

”Имаме пълната подкрепа на много представители на Балканския колоездачен съюз. Подкрепя ни шефът на балканската велоцентрала - гръкът Атанасиус Цимас, който на редовния конгрес в Полша беше избран и в управителния борд на Европейския колоездачен съюз”, обясни Цвятко Чолаков. – „Дано тази наша идея бъде одобрена, така ще живне пистовото колоездене на Балканите и повече хора ще се запалят по тази много атрактивна дисциплина”.

От БКС са предложили на Европейския колоездачен съюз, ако разреши възраждането на Балканиадите на писта, първото такова състезание да се проведе в София на колодрума в Борисовата градина и България да поеме домакинството.

Президентът на БКС Венелин Хубенов и генералният секретар Цвятко Чолаков са предложили на хората от европейската велоцентрала да разрешат намаляване на броя на участващите нации, специално за Балканиадите на писта, защото не всички страни от Балканите развиват пистово колоездене.

Както е известно според изискванията на Международния колоездачен съюз за такива международни състезания се изисква участие минимум на 6 държави.