След двегодишно прекъсване Обиколката на България се завръща като отново е част на календара на Международния колоездачен съюз. 67-ма обиколка ще се проведе в пет етапа - пролог около храм-паметника "Александър Невски" и четири етапа между 27 и 31 юли.

Началото е на 27 юли с пролога за излъчване на носителите на четирите лидерски фланелки. Общата дължина на Обиколката е 522 км.

Останалите етапи са:
28 юли: София - Боровец - Пазарджик - 128 км
29 юли: Пазарджик - Пловдив - 131 км (ще премине около язовир Батак)
30 юли: Пловдив - Сливен - 152 км
31 юли: Сливен - Бургас - 111 км

Трябваше да се проведе още един етап до Момчилград, но той отпадна, тъй като Общината в града отказва да приеме организацията заради финансови проблеми, свързани с пандемията от коронавирус. Затова обиколката ще завърши ден по-рано от предварително планираното - 1 август.

В състезанието ще се включат отбори от 15 държави. Българските състави ще бъдат пет.

Президентът на федерацията Драгомир Кузов заяви, че организирането на обиколката е било доста трудно, но те са успели да се справят. Общият бюджет на обиколката е 180 хиляди лева.

"Малко над 90 хиляди лева ще отидат за обезпечаване на охраната от страна на полицията. Поради тази причина моята идея е в бъдеще да се организира обиколката по друг начин и се осигурят доброволци, които да охраняват събитието", каза Кузов.
Най-добрият белгийски отбор "Алпесин" е отказал участие поради опасения за здравето заради коронавируса.

"В бъдеще обиколката ще бъде организирана с повече етапи и ще обхваща по-голяма част от страната. Много сериозна пречка за организаторите в момента е кризата с коронавируса", добави Кузов.

Малко преди началото на Обиколката, на 25 и 26 юли ще се проведе друго международно състезание - за Купа "Долчини", което носи името "По пътя на римляните". То е отворено за участие на състезатели мъже и младежи до 23 години.

Надпреварата се провежда за трета поредна година. Първият етап е между Банско и Разлог с дължина 125 км, а вторият - село Баня - Добринище - Банско - 151 км. Организатор на състезанието е Любослав Венков.

"Много сериозни са амбициите ни. Догодина състезанието трябва да се проведе в повече етапи, да се допуснат повече отбори и да се наблегне на цялостната организация", каза Венков.