Рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина от 801 километра ще премине 69-ата колоездачна обиколка на България, която започва този уикенд в столицата. 

На нарочна пресконференция организаторите от Българската федерация по колоездене разкриха задоволството си, че за трета поредна година едно от най-старите велосипедни състезания в Европа ще се състои, като интересът към него е небивал. Общо 128 клубни и национална отбора са изразили желание за участие в Обиколката, която ще започне на 27 август и ще финишира на 1 септември. На старт се очаква да застанат около 20 отбора и приблизително 120 колоездачи.

Сред тимовете, които ще участват, са националните отбори България, Сърбия и Република Северна Македония. Българският тим е съставен от трима колоездачи от клуб Несебър и трима, които карат за френския отбор Мартик. От клубните отбори най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален Ново Нордиск, но много силни заявки дават и полските Востер и Мазовше, които участваха в Обиколката на Дания, както и от германския Пи енд Ес Беноти, който е лидер в Бундеслигата. Победителите в последните две издания на състезанието - полякът Патрик Стош (Востер) и германецът Имануел Щарк (Пи енд Ес Беноти) са сред заявените участници.

Обиколката ще започне с еднокилометров пролог около храм-паметника "Свети Александър Невски" на 27 август. Откриването на състезанието ще започне от 16:00 часа, като организаторите са предвидили програма, както и изложба на ретро велосипеди по повод 120 години колоездене в България.

Първият състезателен етап е на 28 август, а стартът му ще бъде в 12:15 пред Националния стадион "Васил Левски". Той е и този с най-голяма дължина - 177 километра от София до Пловдив. На 29 август е вторият етап - Пловдив (Граф Игнатиево) - Троян. 

На 30 август ще бъдат проведени два полуетапа - Троян - Габрово, а след това и Трявна - Сливен. Предпоследният четвърти етап е на 31 август - Сливен - Бургас, а Обиколката ще завърши на 1 септември с отсечката Чирпан - Момчилград. Финалният етап за пръв път ще изпрати Обиколката на България в Родопите, похвалиха се организаторите.

"Цялата обиколка струва около 350 хиляди лева. От Министерството на младежта и спорта ни отпуснаха 172 хиляди лева, като само охраната от страна на полицията ще ни излезе към 220 хиляди лева. Това прави организирането на подобно събитие изключително трудно, а без помощта на нашите спонсори - невъзможно. В много държави в чужбина охраната на колоездачните състезания се поема от общините, през които се преминава. За съжаление в България не е така. Говорили сме с предишното ръководство на министерството по този въпрос и се надявам след изборите да се намери някакво решение", заяви президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.

Два дни след края на Обиколката на България страната ни ще бъде домакин на още едно престижно състезание, участие в което ще вземат почти всички тимове, дошли за главното събитие. Двудневното състезание ще се проведе в полите на Пирин и носи името "По стъпките на римляните".

"По стъпките на римляните" е двуетапно състезание, което ще се проведе на 3 и 4 септември. То ще важи за европейската ранглиста. Когато има и такава съпътстваща надпревара, интересът на отборите от Западна Европа към Обиколката на България става по-голям. Очакваме участниците в нея да бъдат почти същите, а наградният фонд е около 8-9 хиляди лева. В първия етап ще се направят осем обиколки по затворения маршрут Банско - Разлог - село Баня, който е почти напълно равнинен. Вторият етап е с начало и край в Баня, той е малко по-разчупен, с преминаване на височини и по него ще бъдат направени четири обиколки", посочи Любослав Венков, заместник-председател на Българската федерация по колоездене.