64-ата Международна колоездачна обиколка на България стартира в неделя (31 август) от Добрич. Финалът ще е на 4 септември пред Националния стадион "Васил Левски" в София. Въпреки сериозните финансови затруднения най-престижното колоездачно състезание у нас ще се проведе.

"Обиколката на България трябва да я има, тя трябва да е жива", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

"Независимо от проблемите, нека се обединим в името на спорта ни и да проведем добро състезание. Навръх 90-ата годишнина от първата колоездачна обиколка на България сме задължени да направим всичко, за да не прекъснем тази традиция в българския спорт. Най-важното за колоезденето не са споровете и личните противоборства, а заедно да проведем международната колоездачна обиколка на България", добави Бончев.

Състезанието ще се проведе в 5 етапа: Добрич - Варна, Варна - Бургас, Бургас - връх Българка, Сливен - Пловдив и Пловдив - София.

"Целта на старта от Добрич е да покажем курортите и забележителностите на България. Девизът, с който работим, е "Спорт, туризъм, култура в едно". Както е по големите турове - да показваме и забележителностите", допълни Петър Бончев.

"Голямо благодаря на всички градове, които приемат етапи, и всички, които приемат с радост преминаващия керван от колоездачи. Специална благодарност на Добрич и Варна. Ако трябва да бъда честен, дори очаквах те да откажат да се включат заради сериозните бедствия, които ги сполетяха. Затова и до последно дори не ги притеснявахме, нямахме моралното право при тези трагедии. Но от Добрич и Варна сами се обадиха и отново подадоха ръка на колоезденето", каза по темата шефът на БКС.

"Етапните градове са готови за обиколката. Благодарим за желанието на всички, които помогнаха. Бяхме задължени да направим тази обиколка. Към думите на господин Бончев, бих добавил, че към девиза "Спорт, туризъм, култура", за България обиколката значи и бизнес. Това спортно мероприятие е значимо за страната ни", заяви организационният директор на 64-ата МКОБ Георги Борисов.

Керванът през тази година ще включва около 250 души. "Бюджетът е драстично намален. Около 200-250 хиляди лева с разходите по настаняването", разкри Петър Бончев.

Той призна, че е поел ангажимент към полицията да изплати до петък дължимите пари за охрана от предишната обиколка. "По груби сметки дължим общо около 68 000 лева на областните дирекции на МВР. На Пловдив дължим 17 000 лева, на Сливен и Бургас - 7000, на София - 4000. В сходни размери са и другите ни задължения към дирекции на полицията", каза Бончев.

Той обяви, че е постигнал договорка и със съдиите до днес (27 август) да се изчистят стари дългове и да няма проблем и по това звено от организацията. Оказа се обаче, че съдиите може да саботират обиколката. Председателят на съдийската колегия Веселин Михайлов обяви, че няма да съдийстват на 64-ия тур на България, защото сметките трябвало да се уредят по-рано.

"Искам да поясня нещо. Задълженията от миналогодишната обиколка на България са продиктувани от това, че ние получихме отказ за финансиране на 27 декември. И не можеше да има реакция от наша страна. Обръщам се към всички, на които дължим пари. Това са наши задължения. Аз като президент на федерацията заставам зад тези задължения. Не се крием. Те ще бъдат погасени в договорени срокове. Миналата финансова година бе изключително тежка. Средствата по олимпийска подготовка и за всички прояви от календара на БКС извън обиколката на България бяха предоставени на 22 декември. Дотогава ние сме правили мероприятията със средства от приятели и със заеми. както върви и тази година. Защото сме получили 32-33 хиляди лева от началото на годината и от февруари нямаме финансиране. Нямаме, тъй като имат да се предоставят още документи, върху които работим. Но иначе бюджетът на БКС за тази година е по-висок. Но обиколката трябва да се проведе. Тя не е на Петър Бончев, не е на Веско Михайлов, а е на България. Нас днес ни има, утре ни няма, но обиколката ще си върви. Затова моля за толерантност. Да няма удари под кръста и спънки. Да го направим заради обиколката", призова Петър Бончев.

18 отбора ще вземат участие в 64-ата Международна колоездачна обиколка на България. 4 от тях са национални - Сърбия, Молдова, Узбекистан и Азербайджан. От БКС ще направят опит в последния момент да включат и 19-и тим - национален отбор на България. Такъв би бил сформиран, за да може и единственият българин в професионален отбор - Николай Михайлов, да участва в обиколката. Той кара за най-силния полски тим CCC Polsat Polkowice.

"Приоритетът ни сред участниците на 64-ата Международна колоездачна обиколка на България са континенталните отбори - както и миналата година. Защото заявките бяха наистина много", заяви генералният секретар на Българския колоездачен съюз Георги Бенчев.

Сред участниците е миналогодишният отборен победител - украинският Kolss. Тази година има още един тим от Украйна - ISD. Негов лидер е 18-ият в ранглистата в Европа в момента Виталий Попков. Интересно е, че от Казахстан идва и личният отбор на голямото име в колоезденето Александър Винокуров - Vino 4ever. В полския MarcPol е победителят от обиколката на Сърбия Ярослав Ковалчик. В гръцкия Kastro  пък е може би най-добрият колоездач на Сърбия Иван Стевич.

В турския Brisaspor са трима от българите с реален шанс за победа в обиколката - Стефан Христов, Александър Алексиев и Георги Георгиев. Българските отбори са 4 - "Цар Симеон" (Пловдив), където е Нако Георгиев, "Сливен - Несебър", където са Евгени Балев и Момчил Робов, "Хемус 1896" (Троян), където са Минко Донковски и Станимир Чолаков и "Васил Левски" (София), където са Борислав Иванов и Валентин Нешев.