Представители на почти всички колоездачни клубове в България, любители на колоезденето, както и цялото ръководство и служителите на Българския колоездачен съюз планират мащабен протест пред сградата на Министерството за физическо възпитание и спорт в София в четвъртък.

Протестът ще бъде в знак на недоволството от запечатването на столичния колодрум „Сердика” и офисите, които ползва велофедерацията там. Това обяви председателят на БКС Венелин Хубенов, който обясни, че предава намеренията на колоездачните клубове в страната.

„Това е кражбата на века. Само така най-меко казано мога да нарека отнемането на Колодрума в София от Българския колоездачен съюз. Тази наша база е гнездото на българското колоездене, тя е символът на нашия славен спорт, който е дал толкова много успехи и престиж на България. Най-цивилизовано и разумно ще изчакаме до сряда някой да се реши проблема. Ако това не стане, ще протестираме пред сградата на Спортното министерство срещу това своеволие, докато някой ни обърне внимание. Това е скандално. Какво друго ни остава, освен да се борим за правата си и за връщането на столичния колодрум на българското колоездене”, обяви Венелин Хубенов.

Според него с този необмислен ход се е блокирала цялата работа и дейност на БКС и въпреки това Спортното министерство не взима отношение по въпроса.

„Не можем да работим, защото офисите ни са заключени, запечатани са от няколко дни и никой от спортните ръководители не се интересува от това. Телефоните, факсовете, цялата ни документация е там заключена. Печатът на Съюза дори също е там, един документ не можем да издадем. Това на какво прилича?”, ядосва се Хубенов.

Председателят на Българския колоездачен съюз Венелин Хубенов призова премиерът на страната Бойко Борисов лично да се намеси за разрешаването на този важен проблем.

„Надяваме се на намесата на премиера за разрешаване на конфликта” - каза още Хубенов - „Правителството показва, че може да подкрепя спорта, а сега сериозно е застрашено нормалното развитие на колоезденето в България. Къде обаче е Спортното министерство?”

„Разбираме, че мястото, на което се намира колодрумът, е много привлекателно за мнозина частни и държавни субекти, но не можем да развиваме своя спорт без подобно съоръжение в столицата. Българското колоездене без колодрум не може. Призоваваме държавата да се намеси спешно”, завърши Хубенов.