Двамата колоездачи, които ще представят България на Олимпийските игри в Лондон - Данаил Петров и Спас Гюров, бяха изпратени директно от пистата на столичния колодрум "Сердика".

Спретнати в бяло-зелено-червените трика, с които ще ги гледаме по олимпийското трасе, и със специално изработени за тях бяло-зелено-червени каски и очила, националите навъртяха няколко отсечки пред събралите се журналисти. На каските в цветовете на българския трикольор стои и надпис "Олимпийска мечта".

"Отиваме на състезание, в което сигурност няма. От 160 колоездачи винаги завършват 50 или 60. Ако си в тази бройка, значи всичко е много, много, много добре. Има дефекти, пукане на гуми, дъждове, падания. Всички тези неща могат да се случат във въпросния ден. Ако не се случат и успеем да завършим, всичко ще е идеално. Представяне в първата група ще е успех за нас", заяви Данаил Петров. Развитието на обиколката на Полша, от която той се завърна непосредствено преди Олимпиадата, го е накарало да я ползва предимно за тренировка.

"Имаше ужасно много падания и дъждове всеки ден. Първо гледах да се спася да не падна, за да отида здрав и без травми на олимпиадата. Което е много важно. А и не само за Олимпиадата, защото след това ми предстои и престижната обиколка на Испания", добави Данаил, който ще кара за "Каха Рурал" на "Вуелтата".

"Вуелтата" ще е по-тежка от олимпиадата. Там битката е 21 дни. В отделни етапи на средни височини в Испания ще опитам да вляза в тройката", допълни Данаил.

В Лондон той ще и с велосипед Vivelo в бяло-зелено-червено. "От две години съм с тази марка и съм много доволен. Това колело е специално изработено за Лондон. Тъй като съм и шампион на България, е в нашите цветове. Ще изглежда много добре по трасето", завърши Петров.

"Да подобрим представянето ни от Пекин, значи да завършим. При нормални условия, вярвам, че ще го направим", заяви капитанът на "Несебър" Спас Гюров.

"Нереално е да говорим за медали. Надявам се да няма съпътстващи усложнения", добави Гюров. Неговият велосипед Shockblaze, изготвен специално за Олимпийските игри, пристигна преди няколко дни. Спас изрази пълно задоволство от характеристиките му и техническите параметри.

"Очаквам прилично завършване. И да се върнем живи, здрави и доволни от себе си в България", заяви треньорът на националите Красимир Коев.

"Пожелавам успех на момчетата. И на тях им го казах това - завършете достойно, за да ви посрещнат достойно. И тези десетки журналисти, които ви изпратиха днес за Лондон да ви посрещнат на летището. Това им казах. Вярвам, че ще направят всичко да са сред финиширалите на олимпиадата", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

"Визията на колоездачите ми харесва. Ще изглеждат добре по трасето. Вярвам, че и ще се представят добре. Екипировката осигурихме чрез спонсорства към колоездачния съюз. Данаил се представи най-добре през последната година. Спас е млад състезател. Може би е най-стабилен от всички през годината, без да има сериозни призови позиции. Надявам се двамата да влязат и във втори олимпийски цикъл, на който вече да имаме надежди и за нещо повече", добави Петър Бончев.

Данаил Петров, Спас Гюров и треньорът Красимир Коев излитат за Лондон утре, 24 юли. Тримата ще са на новия терминал на летище София в 12,30 часа.