Австралиецът Кейлъб Юън обяви преди началото на днешния 12-и етап в Обиколката на Италия, че напуска състезанието, за да се фокусира в подготовката си за Обиколката на Франция.

27-годишният състезател на Лото Соудал имаше кошмарен старт за състезанието. В първия етап на Джирото той падна, а във вторник в десетия етап изостана с повече от половин час от победителя Биниам Гирмай. В сряда Юън опита да атакува етапна победа в Реджо Емилия, но не успя да стигне до нея, завършвайки на пето място.

"Обиколката на ада продължи за мен и днес. Около 80 километра преди края бях изоставен сам и едва успях да вляза в контролното време", написа във вторник в профила си в Инстаграм Юън, който има пет етапни победи в кариерата си в Джирото.

"Имам чувството, че след падането ми обиколката се развива все по-зле и по-зле за мен с всеки следващ ден", добави още Юън.

От Лото Соудал посочиха, че предвид предстоящите тежки планински етапи няма смисъл да се рискува с Юън, който е един от най-добрите спринтьори в професионалното колоездене, но далеч не е сред водещите катерачи. Той ще се фокусира върху подготовката си за Обиколката на Франция, която започва на 1 юли.

В днешния 12-и етап участниците в Обиколката на Италия ще изминат 204 километра от Парма до Дженоа. Това е и етапът с най-голяма дължина тази година.