След края на тазгодишното издание на Световните серии по покер изгря нова звезда в света на картите. Едва с първата си поява и то директно на главното събитие на WSOP (World Series of Poker) 25-годишният Скот Блумщайн успя да превземе първото място и си отиде с 8 милиона долара в джоба и прословутата шампионска гривна на ръката.

Младият мъж всъщност има диплома за счетоводител и играе покер от няколко години, като „тренира“ основно онлайн. Превърнал е играта на карти в свое основно занимание и дори професия и източник на доходи. Положените усилия очевидно си струват и биват добре възнаградени. Именно сериозната подготовка е и причината на Скот да пропусне всички останали събития на WSOP 2017 и да се концентрира само върху най-сериозната маса $10,000 Main Event World Championship.

Във финалната хедс-ъп битка Скот се изправи срещу Дан От, като и за двамата това бе първо участие на основното събитие. След повече от два часа игра От влезе ол-ин с Асо каро и 8 каро, срещу Блумщайн с Асо купа и 2 каро. Победата за Дан изглеждаше почти сигурна, след като на масата се подредиха Вале, 6, 5 и 7. Решаващият ривър обаче изкара 2 на масата и преобърна резултата, осигурявайки победата на Скот. И докато той си тръгна с малко над 8 милиона, неговият опонент също си спечели завидна сума от 4.7 милиона, а и призна, че е доволен от представянето си и от резултата.

Блумщайн, От и още седем играчи достигнаха финалната маса, след като надделяха над 7200 участници. За разлика от последните няколко години, последните девет играчи не трябваше да чакат до ноември, за да заемат мястото си на финала. На всеки от тях бе гарантиран поне по $1 млн.

Малко след заветната победа Блумщайн сподели, че все още е в шок: „Мислех, че ще бъда дори още по-емоционален, но това наистина е най-хубавото чувство, не мога да го опиша с думи“. Той определено е здраво стъпил на земята, въпреки постигнатия огромен успех. Скот коментира сред покер средите, че едва преди две седмици е бил обикновен онлайн играч и това не се е променило.

След приключването на турнира той призна, че многото часове онлайн определено са му помогнали, за да достигне победата в Световните серии по покер. "Най-добрият начин да станеш добър в нещо е чрез повторение и практика", каза Скот. Той е убеден, че вследствие на отделеното внимание и време на играта онлайн е видял по-голям брой ръце за последните години, отколкото много професионални играчи са видели на живо.

Спечелената сума със сигурност ще му е от полза, за да вземе участие в повече събития на живо, но парите не са неговата мотивация в тази игра. „Не исках да спечеля заради осемте милиона...целта ми бе да стигна до момент, в който мога да правя каквото искам. И мисля, че сега ще имам тази възможност, независимо дали става въпрос за покер, бизнес или дори връщане в училище. Сега имам свободата да го направя.“

Тазгодишното издание на турнирите бе белязано и от българско участие, като сред отличилите се имена са Юлиян Колев, Aтанас Кавръков, Румен Нанев, Борис Колев, Вилиян Петлешков и др.