Този уикенд в Белгия се дава старт на сезона на "павираните класики" - едни от най-вълнуващите еднодневни състезания в света на шосейното колоездене.

По традиция това се случва в събота със състезанието Омлооп Хет Нювсблад, което се провежда и при мъжете, и при жените.

Една от дамите обаче предизвика сериозен организационен смут, а причината бе, че bе прекалено бърза и настигна мъжете.

Мъжката надпревара започна с 10 минути преди дамската именно с идеята двете да не се засекаt по трасето. Само че организаторите не бяха предвидили присъствието на Никол Ханзелман. Състезателката на Bigla Pro направи ранна атака и в опита си да натрупа максимална преднина пред основната група почти настигна мъжете, които в началото караха в по-лежерно темпо. Това се случи на 35-ия километър, когато Ханзелман вече бе зад сервизните автомобили на мъжете и виждаше последните от тях.

Организаторите трябваше да действат бързо и взеха решение да неутрализират женското състезание, за да създадат отново изкуствена разлика между двете надпревари.

По това време Ханзелман имаше аванс от около 2 минути пред основната група. Тя обаче бе спряна и изчака останалите си колежки, които също бяха спрени за няколко минути. Когато състезанието бе рестартирано, Ханзелман получи възможност отново да си създаде предишния аванс преди и основната група да бъде пусната отново по трасето.

Нейният устрем обаче бе спрян и в крайна сметка тя бе прихваната. Ханзелман завърши 74-а, а победата отиде при Шантал Блак.

"Може би другите момичета и аз бяхме прекалено бързи или мъжете прекалено бавни", пошегува се Ханзелман в Instagram след края на състезанието.

Пред Cyclingnews пък тя обясни цялата ситуация: "Приближихме се прекалено близо до мъжете и трябваше да получим неутрално време наново. Малко тъжно е за мен, защото бях в добро настроение и когато групата те види да спираш, те просто имат нова мотивация да те настигнат. Вече виждахме линейките на мъжкото състезание. Мисля, че спряхме за 5-7 минути и после това убива шансовете си."