1 280 000 лева ще струва новата лекоатлетическа писта на стадион „Ивайло", съобщи кметът на В. Търново Даниел Панов. По- рано днес градоначалникът прие бронзовият медалист на скок дължина от Параолимпийските игри в Лондон Радослав Златанов. В началото на септември в английската столица 24-годишният лекоатлет преодоля 6,81 метра от петия опит, което е негово най- добро лично постижение. Даниел Панов поздрави студентът в НСА и му подари почетната значка на Община В. Търново, виолетовият й флаг, картина с пейзаж от стария град и албум.

"Искам да благодаря на Радослав за успеха и да му пожелая още повече победи. Стремим се всички съоръжения, които изграждаме да отговарят на изискванията на Европейския съюз за достъпна среда и работим в тази насока. Скоро ще монтираме нови площадки и фитнес на открито.Така ще бъде и с новата лекоатлетическа писта на стадион "Ивайло". Проектът за нея вече е готов, говорил съм с министър Свилен Нейков и ще кандидатстваме по Наредба Н1 в началото на следващата година", каза кметът.

Радослав Златанов благодари за признанието и подчерта, че е развълнуван, защото за първи път го  приема кметът на родния му град. Младият спортист си припомни, че още в 6 клас е заминал в София в училище за деца с нарушено зрение, но заяви, че след завършване на НСА ще се върне във В. Търново и ще работи като треньор. Той е започнал спортната си кариера тук при треньора Иван Пенков и е печелил бронзов медал от републиканско първенство за деца.

„Медалът в Лондон ми струваше много усилия. За мен той е сбъдната мечта. Очаквах да се представя по- добре в спринта на 100 метра, където съм шести, но нещата се обърнаха. Двата финала бяха в един ден и при последния опит в скока получих лека травма. На финалното бягане на спринта бях втори до 70- ия метър, но ме заболя кракът. Надявам се на следващите Игри в Рио де Жанейро да ви зарадвам с два медала", разказа Радослав Златанов.

Той добави, че не знае защо параолимпийците ни се представиха много по-успешно от оелитните спортисти.

"Нямам обяснение, познавам лично всички наши елитни спортисти. Някои от тях казаха, че не са подготвени добре. Ние се бяхме подготвили, не се оправдаваме и се опитваме да се справяме с това, което има", коментира Златанов. По думите му държавата прави необходимото за спортистите с увреждания и  нямат причини да се оплакват.

През лятото Радослав Златанов спечели два сребърни и един бронзов медал и от Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания, проведено в холандския град Стадсканаал.