Двукратният световен шампион по борба класически стил за юноши и двукратен носител на приза Спортист №1 на Кюстендил Александър Костадинов бе награден от кмета на града Петър Паунов. Шампионът получи парична премия от 500 лева и плакета на община Кюстендил. Той бе придружаван от първия си треньор Димчо Загоров.

„Целта не е да позираме и да се снимаме заедно с поредния световен шампион, слава Богу, че го имаме. Целта е да наградим Александър за усилията, които е положили за това, че е допринесъл за доброто име на града, и спорта в Кюстендил. Благодаря ти за това, което си направил за града”, заяви кметът Петър Паунов.

Александър Костадинов е световен шампион от Пекин 2007, в залата, където се проведоха олимпийските схватки и от Истанбул 2008. Той спечели квота за Олимпиадата в Пекин, но от федерацията предпочетоха там да участва бореца от Славия- Литекс Венелин Венков, който беше туширан за 90 секунди в първия кръг.

Александър Костадинов е и два пъти носител на приза Спортист №1 на Кюстендил, в анкетата на Дарик радио и община Кюстендил сред спортните журналисти.

„Доста странни неща си мислех, докато гледах Олимпиадата. Трябваше аз да участвам, но не съм тъжен. Аз си свърших моята работа, станах за втори път световен шампион, втори на европейско първенство и спечелих квота за игрите, трябваше аз да участвам, но силните във федерацията решиха друго”, каза Александър Костадинов.

„Властта е в Славия- Литекс - старши треньор, помощник треньор, лекар, масажист, тези които са в клуба са и в националния отбор. В техен интерес е да участват само техни състезатели”, коментира първият треньор на световния шампион Димчо Загоров.

„Надявам се да сменят треньорите на националния отбор, защото ако не ги сменят не знам дали ще продължа да се боря за България. За борците от Славия- Литекс има повече средства, витамини, възстановителни, масажи, а за другите състезатели няма или са по-малко”, каза още Спортист №1 на Кюстендил.