Плувни клубове, треньори, деятели и състезатели разпространиха отворено писмо във връзка с допинг скандала в плуването след трите положителните проби на националите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

В писмото категорично се посочва, че в националния отбор няма практика за употреба на забранени вещества и доказателство за това са трите отрицателни проби на други трима национали - Габриела Георгиева, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Авторите на позицията считат, че някои от излъчените материали в медиите са манипулативни и съзряха "опит за съсипване и унищожаване на българското плуване, което през последната година е в неспорим възход, неслучил се от десетилетия насам."

В писмото се казва още, че срещу федерацията по плуване се води негативна кампания, която е довела до недоверие на състезателите към треньорите, недоверие на родителите към треньорите и към тренировъчния процес, конфликт между състезателите от националния отбор, разединяване на плувната общност в страната.

"Апелираме да се преустанови грозната кампания за оклеветяване на българското плуване, а заедно с него и на българския спорт в критичния времеви период, оставащ до олимпийските игри в Токио. Създаваната медийна обстановка се отразява стресиращо на състезатели и спортни специалисти", се казва в писмото, под което имената си са сложили олимпийската шампионка Таня Богомилова, бившите състезатели Мартин Желев, Венцислав Айдарски, настоящите национали Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева, клубове като Славия, Левски, ЦСКА, Вихрен и други.