Първият квалификационен турнир от държавното първенство по водна топка за възраст „Деца” /родени през 1997 год./ и по-малки в група ”А” се проведе през уикенда на басейн “Диана” в София.

В турнира взеха участие четири отбора – Локомотив Сф, Красна поляна Сф, Клуб по плувни спортове Варна и Аква спорт.

Резултати на двата варненски клуба:

Варна – Локомотив Сф 5-27

Варна – Красна поляна Сф 12-9

Варна - Аква спорт Вн 17-10

Аква спорт Вн – Локомотив Сф 0-29

Аква спорт Вн – Красна поляна Сф 4-15

 

Крайното класиране от турнира:

1-во място – Локомотив Сф - 9 точки

2-ро място – Варна - 6 точки

3-то място – Красна поляна Сф - 3 точки

4-то място – Аква спорт Вн - 0 точки

От отбора на КПС Варна се отличиха капитанът и голмайстор на отбора – Филип Фучеджиев, отбелязал 17 гола и плеймекърът Даниел Василев, отбелязал 15 гола. Двамата заеха съответно 3-то и 4-то място сред голмайсторите на турнира, след двамата голмайстори от Локомотив София – Б.Балевски и Е.Златков. В защита най-добре се представи централният защитник Митко Симеонов, който се жертва и с цената на 7 отстранявания в трите мача предотврати всички сериозни опасности за отбора.

По същото време в град Враца се проведе квалификационния турнир в група ”Б” в който взеха участие отборите на Ботев 2000 - Враца, Септември София, Ботев Враца и Черноморец Бургас. На първите две места в тази група се класираха отборите на Ботев 2000-Враца и Черноморец Бургас, които продължават борбата за медалите в първата четворка заедно с отборите на Локомотив Сф и Варна в два финални турнира.

Като единствен финалист от петте варненски клуба развиващи водна топка, класирал се за финалите за деца през 2009 год., ръководството на клуб Варна е подало предложение до БФВТ за домакинство на град Варна на първия финален турнир за разпределение на медалите, който ще се проведе от 22 до 24 май т.г.

На база на показаната игра от отборите в двете групи, детският отбор на клуб Варна има реални шансове за спечелването на сребърните или бронзовите медали в крайното класиране.