Световният шампион в професионалния бокс в супертежка категория Виталий Кличко влезе в словесна битка в политиката по време на заседанието на общината в Киев с местния градоначалник Леонид Черновецки.

След края на речта на кмета, заместникът му Олес Довгий заявил, че всяка представена в съвета политическа фракция или партия, може да зададе три или четири въпроса.

Кличко стана първи и от трибуната попита кмета кога най-после ще започне да управлява Киев реално, а не само виртуално. Освен това, боксьорът призова кмета, че е крайно време да се приеме антикризисна програма за развитието на града и се поинтересува защо до момента такава програма няма.

В отговор кмета отговори, че уважава Кличко като герой в спорта на Киев и на Украйна, но също така, че нямал никакви въпроси, когато се опитвал да уреди два хектара общинска земя под личния си боксов клуб.

„Въпросите, които задавате, не приличат на спортен символ. Това са въпроси за заяждане и подхождат на човек, който се интересува само от личната си изгода”, отвърна Леонид Черновецки.

„Аз съм сигурен, че вие нямате план за развитието на града, а само се заяждате. Вашите планове могат да се ограничават само до боевете на боксовия ринг”, добави Черновецки.