На практика целият печат в Китай игнорира днес инцидента по време на церемонията в античната местност Олимпия, където бе запален Олимпийският огън за Игрите в Пекин'2008, предаде Франс прес.

Контролирани от властта, вестниците предпочетоха да приветстват успеха на проявата - началото на маршрута на Олимпийския огън към Игрите през август в китайската столица, посочва агенцията.

Церемонията "разпространява в света духа на мир и братство, идеала на свободата и демокрацията", пише "Пекински вести". Органът на китайската компартия "Женмин жибао" отбелязва на първа страница "успешното запалване" на Олимпийския огън и публикува снимка на "великата жрица" с факлата в ръка.

Външнополитическото издание "Глобал таймс" споменава за инцидента в няколко реда в материал на първа страница, в който изтъква "най-доброто отношение на Гърция към Пекин".

Китайската телевизия прекъсна вчера за кратко предаването от Олимпия, без да даде обяснение, малко след като започна да говори президентът на организационния комитет на Игрите Лю Ци, номер едно в пекинския комитет на компартията, посочва АФП.

Трима френски активисти на организацията "Репортери без граници" направиха опит да прекъснат словото му, но бяха задържани от охраната. Единият успя да размаха лозунг, докато друг извика: "Свобода, свобода!".

Снощи протестиращите бяха освободени, след като им бе предявено обвинение в "оскърбителни действия". Гръцкото правителство осъди инцидента, който според него "няма нищо общо с олимпизма", посочва АФП.