Интернет сайтът на международния супертурнир по шахмат М-Тел Мастърс, който ще се проведе от 7 до 18 май т. г. в българската столица, ще има и китайска версия.

В досегашните три издания на страницата http://www.mtelmasters.com/ зрителите можеха да следят новините от София на български и на английски.

„Сметнахме, че е задължително, да предложим на почитателите на шахмата китайска версия, най-вече заради участието на Бу Сянджи, който е един от най-бързо развиващите се шахматисти в света, споделя директорът на М-Тел Мастърс”, Силвио Данаилов.

„Интересът към шаха в Китай е огромен, надявам се да предложим на тамошните фенове пълноценна информация за нашето състезание. За първи път голям шахматен турнир ще има китайска версия”, коментира ръководителят на техническия екип по отразяване на М-Тел Мастърс в Интернет международният гросмайстор и бивш дългогодишен национален състезател Венцислав Инкьов.

През миналата година посетителите на сайта на турнира бяха над 1 200 000, а сега се очаква броят има да нарасне двойно. И тази година ще има игра „Познай ходовете на Топалов”. По традиция миналогодишният победител в надпреварата – американецът Джейсън Джуит от САЩ ще има възможността да изиграе партия с 19-ия световен шампион Веселин Топалов. Това ще стане на 6 май, ден преди официалното откриване на М-Тел Мастърс, във Военния клуб в София.

Най-добрият ни гросмайстор ще играе със завързани очи. В тазгодишното издание на турнира за първи път двама българи ще спорят за титлата в състезание от такъв висок ранг.

Освен Топалов в София ще се състезава и секундантът му Иван Чепаринов. Останалите участници са: Василий Иванчук от Украйна, Теймур Раджабов от Азербайджан, Левон Аронян от Армения и Бу Сянджи от Китай.