Китайските власти не са дали разрешение за нито една от 77-те протестните акции, поискани по време на олимпиадата, предаде Асошиейтед прес, цитирайки китайски държавни медии.

Съгласно правилата днес е последният ден, в който може да бъде поискано разрешение за демонстрация по време на игрите. Китайската информационна агенция Синхуа съобщи, че от 1 август, седмица преди откриването на Олимпийските игри, 149 души, включително трима чужденци, са поискали разрешение да организират протести.

Поводите за тях били различни - от трудови и медицински спорове до нередности при социалните помощи.

74 от молбите получили отказ, защото проблемите, поставени в тях, били правилно разгледани от съответните компетентни власти. Две молби не са били обсъждани, защото не съдържали достатъчно информация, а една била отхвърлена, тъй като нарушавала законите срещу демонстрациите и протестите, съобщи говорител на Службата за обществена сигурност.

За са се организира протест, заявката за това трябва да се подаде пет дни преди исканата дата, а протестът не бива да накърнява "националните, обществените и колективните интереси".

Протестите вече не са рядко явление в Китай, но комунистическите власти особено внимават с големите демонстрации, опасявайки се, че могат да прераснат в антиправителствени движения. Въпросът с протестите е особено деликатен по време на олимпиадата, защото китайското ръководство се надява тя да създаде представа за Китай като за модерна и силна страна, отбелязва Асошиейтед прес.