Четири месеца след успешото домакинство на Олимпиадата в Пекин Китай се готви да кандидатства за домакинство и на зимните Игри през 2018 година в мразовития северен град Хабрин.
Харбин, който е главен град на провинция Хейлунцзян, близо до Сибир и е един от най-студените градове в Китай инвестира около 440 милиона долара, за да подобри съораженията си и да посрещне 4000 спортиста за Световните студентски игри през февруари. Гувернаторът на провинцията Ли Чжаншу заяви пред „ China Daily“, че смятат да използват същите съоражения и за Олимпиадата през 2018 година.

„Ако се справим на Зимната Универсиада през 2009 година това ще ни даде увереност да кандидатстваме за Зимните Олимпийски Игри“, заяви Ли. Хабрин е известен с годишният си фестивал на ледените скулптори. „Ако не успеем за Игрите през 2018 година със сигурност ще спечелим тези през 2022 година. Мечтата ни е да сме първият град-домакин на Зимна Олимпиада в Китай“, допълни още Ли.

Доста градове ще се изправят в съревнованието за домакинство като Мюнхен,които заявиха участието си още миналия декември, а от Франция кандидатите са три – Анси, Ница и Гренобъл.