Тимовете на Китай и Русия триуфираха съответно при мъжете и жените на световното отборно първенство по шахмат, което се проведе в Ханти-Мансийск, Русия. В турнира при мъжете Китай удържа аванса си пред Русия до последния кръг, когато постигна драматична победа с 2,5:1,5 точки над Полша. В същото време Русия надигра САЩ с 4:0.

Успехът над Полша обаче бе достатъчен на китайците в състав Лижън Дин, Яни Юй, И Вей, Чао Ли и Ян Вън да съберат 16 мач-точки и да вземат златото. На второ място остана Русия с 15 мач-точки, докато с 12 Полша спечели бронза.

При жените в последния кръг имаше пряк сблъсък за първото място между Русия и Украйна, който бе спечелен с 3:1 точки от рускините. Така "Сборная" в състав Александра Костенюк, Катерина Лагно, Валентина Гунина, Олга Гиря и Александра Горячкина стигнаха до златния медал с общо 16 мач-точки.

Среброто стана притежание на тима на Китай, събрал 13 мач-точки, докато Грузия с 12 мач-точки изпревари по допълнителни показатели Индия и Украйна и се поздрави с бронза.

Световното отборно първенство е вторият най-силен турнир от този вид след шахматната Олимпиада. Първенството в Ханти-Мансийск събра 10 отбора при мъжете и 10 при жените и се проведе в 9 кръга по системата всеки срещу всеки./БТА