Словесните престрелки стартираха седмица преди втория мач Левски - Чес Юнайтед. На 13 май от 12:30 часа стадион „Георги Аспарухов” ще е арена на битката между футболисти и шахматисти последователно на зеления терен и черно-бялата дъска.

Изненада в състава на Чес Юнайтед ще бъде китайският гросмайстор Бу Сянджи.

Световният шампион по блинд от Билбао разкри, че добре владее топката и има доста мачове, но срещу . . . момичета. „Умея да играя футбол. Доста ритахме в шахматната школа, в която израснах. Там имам много мачове, в които момчета играехме срещу момичета. В защитата ще бъда най-полезен. Мачът Чес Юнайтед – Левски със сигурност ще свали напрежението в почивния ден на М-Тел Мастърса,” обяви Бу Сянджи.

Пред Гонг 19-ят световен шампион Веселин Топалов разкри, че и той ще бъде в защитната линия на своя тим. „Вече съм ветеран! От нападението ветераните – аз и Иванчук минаваме в защитата, защото не можем да тичаме толкова. Младите да бъдат напред!” сподели Топалов.

Теймур Раджабов пък се опасява от играта с глава пред вратата на Левски. „Ще бъда нападател. Притеснявам се само от играта с глава, защото съм шахматист. Главата и мозъкът ми трябват за това, което правя на черно-бялата дъска. Малко съм загубил от формата си. За последно ритах, когато бях на 14 години, а сега съм на 21. Последното десетилетие заложих на тениса,” каза азерът.

Треньорът на Чес Юнайтед Силвио Данаилов вече е наясно със стратегията на отбора си, защото иска реванш за загубата миналата година. На 15 май 2007 година шахматистите паднаха с 4:6, но веднага след последния съдийски сигнал и подадоха жалба заради скандално отменения гол на Иван Чепаринов в последните секунди.

Левски със сигурност ще бъде с различен състав от миналогодишния, когато за „сините” играха изпълнителният директор Наско Сираков, старши треньорът Станимир Стоилов, Елин Топузаков, Валери Домовчийски, Лусио Вагнер с капитан Христо Йовов.

„Момчетата ще дадат всичко от себе си, за да вземем достоен реванш. Капитан ще бъде Веско Топалов, в защита ще разчитам на Василий Иванчук. Левон Аронян е въодушевен за участието си в двубоя. Ще ползваме и човекът, преплувал най-бързо Ламанша – Петър Стойчев. Окончателните състави ще бъдат обявени 2 часа преди самия мач,” каза селекционерът на шахматистите Силвио Данаилов.

Футболно-шахматният сблъсък ще бъде наблюдаван от над 20 журналисти от САЩ, Русия, Англия, Испания, Индия, Гърция, Холандия и Германия, който вече са акредитирани за супершахматния турнир.