Двете представителки на България при девойките Анастасия Киссе и Диляна Боцева се класираха за финалите съответно на въже и на обръч на Европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен.

Според регламента девойките играят за отборно класиране, финали на отделните уреди и квалификация за младежките олимпийски игри в Сингапур през август тази година. Само първите шест в квалификацията (многобой) се класират за Сингапур.

Двете българките играха само по едно съчетание. Само първите осем на всеки уред се класират за финала.

Анастасия Киссе изигра отлична композиция с въже и получи четвърта оценка от 24.750 точки, информира БТА. С най-добра оценка е рускинята Александра Меркулова с 26.100 точки, но оценката и три пъти беше коригирана. Диляна Боцева влиза с шеста оценка на финала на обръч - 23.850 точки, след като изигра много добре съчетанието си, но завърши малко след музиката.

С първа оценка на този уред е Наталия Лешчук от Беларус - 26.025 точки.

Сред съдиите при девойките бе и българката Филипа Филипова. В отборното класиране след първите два уреда България е шеста с 48.600 точки. Лидер е Беларус с 51.525 точки, пред Русия, Германия, Украйна и Азербайджан.

От 17.00 часа българско време европейското първенство продължава с многобоя при жените с участието на Силвия Митева и Моника Минчева, а от 22.15 до 23.00 часа са финалите при девойките на въже и обръч с участието на двете български девойки.