Президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов се превърна в бариера между двамата гросмайстори Веселин Топалов и Гата Камски при първата им среща в зала 6 на НДК. Двамата претенденти не си стиснаха ръцете нито преди, нито след пресконференцията.

Официалното откриване на полуфинала за световната шахматна корона е днес в присъствието на Премиера Сергей Станишев и председателя на ДАМС Весела Лечева. Утре в 15:00 часа е началото на осемте партии. Босът на ФИДЕ присъства на валидиране на пощенската картичка на мача, на откриване на изложба "Шахматните трофеи на българските шахматисти", където лично шефът на БФ Шахмат Стефан Сергиев му разказа подробности за експонатите. Илюмжинов бе приет от министър председателя на България Сергей Станишев.

Гонг разбра, че утре рано сутринта в 7:30 часа Кирсан ще отпътува за любимото си място – село Рупите. Именно баба Ванга там му бе предсказала, че ще стане два пъти президент – на ФИДЕ и на Република Калмикия. На път за Рупите Илюмжинов ще бъде нагостен в района на Сандански с домашна баница и кисело мляко. Тази вечер пък шефът на световния шах ще присъства на официална вечеря на VIP гостите на Мача на претендентите, дадена от председателя на ДАМС Весела Лечева.

Гата Камски демонстрира странния си характер за пореден път, като бе лаконичен в отговорите си към журналистите. Той пропусна въпроса „Кой е фаворит в мача?”, като каза „Следващият въпрос”. След няколко питания, американският гросмайстор с татарски произход каза само: "Не беше толкова тайнствено пристигането ми. Просто такава бе организацията. Организаторите са се постарали много и са създали добри условия, нямам коментар за условията. Имаше момент, в който не желаех да играя в България, а на неутрална територия. Не беше приемливо мачът да се играе и в САЩ. Осем партии са разумно число, ние се договорихме за регламента още по време на подготовката за мача”.

19-ят световен шампион Веселин Топалов също не пожела да отправя закани към противника, като не даде отговор на въпрос на Гонг с какво е по-добър от Камски. "За мен е нормално мачът да е 8-10 партии. Няма значение системата - дали е турнир, или мач по нокаут-система. Важното е дали играеш добре, или играеш лошо. Ето, сегашният световен шампион Вишванатан Ананд е печелил и турнири за световно първенство, и мачове. Подготовката ми беше малко по-различна, защото от една година знаех, че ще играя мач с Гата. Играх доста турнири, но подготовката по принцип е винаги една и съща,” каза русенецът.

Пресконференцията бе открита от президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, който каза: "Разрешете ми от името на президентския съвет на ФИДЕ да благодаря на правителството на България, на председателя на ДАМС Весела Лечева и на президента на българската шахматна федерация Стефан Сергиев за организирането на предстоящия мач. София е един от центровете на световния шахмат и родина на двама световни шампиони - Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. В София има силна шахматна традиция и сегашният мач между двама от най-силните гросмайстори на нашето съвремие ще допринесе за популяризирането на шахмата не само в света, но и в България. Тук в София е издадена и първата шахматна марка през 1947 година. Няма да има промяна в сегашната формула за излъчване на световния шампион. В Истанбул от 6 до 8 март ще има среща на ръководството на ФИДЕ, където не очаквам да бъдат направени промени в системата. Сегашната се наложи като успешна и няма да има проблеми в близките няколко години.”

Съдия на Мача на претендентите е Игнасио Леон от Сингапур.